More Discussions for this daf
1. Getting things through prayer 2. Dovid Hamelech and the Harp 3. The speed of the angels
4. Chamor No'er 5. Shema after Tefilla 6. Bedai
7. Moshe and Pharaoh's astrologers 8. Ge'ulah Samuch la'Tefilah 9. Eliyahu in 4 Flights; Rav Elazar bar Avina
10. The Logic of Rebbi Yehoshua ben Levi 11. Rashi 12. Bushah & Kelimah
13. Verse proving David was not embarrassed 14. Ashrei 15. Rashi
16. Ashrei 17. Evyatar the only Kohen 18. Ge'ulah Arichta
19. Saying Shema before Shemoneh Esreh 20. Lulei 21. "Lulei"
22. Unneccessary repetition 23. Semichat Ge'ulah l'Tefilah 24. Interpretation of "BeShachbecha"
25. áçöċú äìéìä 26. הרקיע 27. King David dealing with Halachic issues
ïğż דיונים על הדף - ברכות ד
1. בן אור אור ×İואל:

אם הרקיע ×§×İיח ? האם עומק הקרקע הוא מהלך 50 ×İנה? האם מדברים על דברים פיזיים?

בן אור אור, גן יבנה

2. הכולל מ×İיב:

×İלום וברכה,

אם הבנתי נכון, אני מניח ×İאתה מתכוון לגמרא בירו×İלמי ברכות פ״א ה״א.

רא×İית, י×İ ×œ×•×ž×¨, ×İהגמרא מביאה את הדברים כח×İבון על מהלך אדם בינוני ביום אחד, כך ×İי×İ ×›××Ÿ בהחלט ממד ×İל ח×İבון אמיתי, ולא גוזמא בעלמא. מ×Ĥד ×İני, הגמרא (בבלי) בפ×Ħחים ×Ĥ״ד ובחגיגה י״ג, אומרת ×İעובי הרקיע חמ×İ ×ž××•×Ş ×İנה, כך ×İה×Ħתירה היא ×İמדובר באיזה ×Ħוד או גוזמא.

למען ההגינות י×İ ×œ×Ĥיין, ×İעל ה×İאלות האלו × ×İתברו מאות קולמו×Ħים, בכל תקופות הה×Ħטוריה. הדעות נחלקו אם ניתן לומר ×İבזמן חז״ל, ידיעות הטבע היו מוגבלות וכדברי הרמב״ם (מו״נ ח״ב פ״ח) ×İכתב ×İדברי חז״ל מבו×Ħ×Ħים היו על מה ×İידעו באותו הזמן, אך אם יתברר אחרת, מותר ל×Ħבור ×İחז״ל לא ידעו מ×Ħפיק במדעים.

הר״ח (פ×Ħחים ×Ĥד. אמ×Ĥע ד"ה אמר רבה) וב×İטמ״ק ב×İם ר״ת (כתובות יג, ב) חולקים על גי×İה זו, ו×Ħבורים ×İאין לזוז אות אחת מדברי רז״ל. ל×İיטה זו י×İ ×œ×˘×ž×•×œ ולהבין כי×Ĥד למדוד את עומק הקרקע, ומהו בדיוק ׳מהלך 500 ×İנה׳. י×İנם ה×Ĥעות רבות, חלקם מאול×Ĥות וחלקם טובות יותר, אך אני לא מו×Ħמך או בקיא בתכונות הגלגלים.

לגבי ×§×İיחות הרקיע, ×§×İיחות היא כמובן מו×İג יח×Ħי, והעובדה ×İהקב״ה יכול ×³×œ×”×Ş×”×œ×š×³ על חוג ×İמים, לא מלמדת דבר על כח המ×İיכה והיכולת ×İל אדם להתהלך כך.

מקוה ×İעזרתי ×§×Ĥת,

אהרן ×İטיינר